Si heu estat al Lab 0-6, el centre de descoberta, recerca i documentació per a l’educació científica a les primeres edats, per força hi haureu vist alguna de les creacions del Toni Mayor. Mayor és dibuixant i delineant de professió, però fa un parell d’anys va decidir reconvertir-se professionalment per dedicar-se a la creació de propostes i ginys per fomentar l’experimentació i el joc dels més petits. Assegura que la passió per l’educació científica li ve de la seva dona, la Núria Vinyals, una mestra compromesa en acostar ciència i experimentació als més petits.

  • Quan i per què decideixes reconvertir-te professionalment?

Després de molts anys de treballar a Barcelona, per a arquitectes, enginyers i per a una empresa de disseny d’espais i exposicions, vaig decidir que volia canviar, no haver d’anar i venir cada dia a Barcelona i estar més a prop de la família, a Capellades. Sempre m’havia agradat treballar amb fusta, però bàsicament em dedicava a dissenyar espais que encarregava als fusters i jo em delia una mica de la seva feina. Per això a casa ja feia algunes coses de fusta i havia fet algun encàrrec per a amics. El fet que la meva dona sigui mestra m’ha posat en contacte amb tota una sèrie de gent compromesa en canviar coses en el món de l’educació i de cop vaig tenir clar que volia dedicar-me a això: a aprofitar els meus coneixements de dibuix i delineació i la meva creativitat per fer fusteria orientada al món educatiu. Gràcies al suport de la Núria i sense haver de fer una gran inversió, vaig començar a treballar fent material didàctic a mida per a les escoles amb la voluntat de dignificar i personalitzar els elements de joc dels centres educatius.

  • I com comences a treballar per al Lab 0-6?

La directora dels estudis d’Educació Infantil, Montserrat Pedreira, fa molts anys que està en contacte amb la meva dona i com que sabia que jo em volia dedicar a això em va fer un primer encàrrec. Em va explicar que volia fer una proposta per estrenar a la Fira d’Experimentació i vaig entendre perfectament el que em demanava i ho vaig construir. No sempre és fàcil que un fuster entengui el que vols. Per a mi és molt important escoltar què vol i necessita cadascú i de seguida m’ho imagino, faig un primer esbós i a casa ho acabo de treballar. És una gran responsabilitat! Per això, abans de dissenyar i fer qualsevol proposta m’agrada parlar amb qui la necessita, saber on ha d’anar, la funció que ha de tenir….

  • A partir del contacte amb el Lab 0-6 t’han sortit altres feines?

Sí, ja he construït unes quantes propostes per al Lab 0-6: una rampa, uns tubs i un circuit d’aigua, he fet els materials del Lab sobre rodes i el seu encaix dins de la furgoneta que trasllada les propostes, un moble per a minerals…. A partir d’aquí m’han sortit altres feines, com el túnel del vent fruit de la col·laboració entre el Lab i el CESIRE o les propostes per al nou espai 0-6 del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya de Terrassa, el MNactec.

  • Quins són els reptes de treballar fent propostes de ciència i experimentació per a infants?

Quan dissenyes propostes per a infants és important tenir en compte la seguretat, utilitzar materials resistents i peces amb les quals no es puguin fer mal. Els nens sempre acaben fent coses que tu no t’hauries ni imaginat i per això, cada any, tot el material que he fet per al Lab torna al meu garatge per ser revisat i posat a punt abans del nou curs. Per a mi ha estat tot un aprenentatge, perquè amb cada proposta he hagut de trobar solucions a tots els entrebancs que m’han anat sorgint. Una mica és com si fes els “invents del TBO” o com muntar alguna cosa amb peces de Lego, però amb fusta i altres materials.

  • Deu ser una feina gratificant…

Sí, perquè el que faig m’agrada molt. Les hores em passen volant i el millor de tot és que tot l’esforç serveix per a alguna cosa. Ara visc més relaxat i feliç que abans. Els inicis no han estat fàcils, perquè ser empresari no ho és, però al final acaba compensant. Per sort, ara mateix puc decidir quins encàrrecs agafo i només comprometre’m a fer allò que puc fer. No vull funcionar com una fàbrica que clona propostes que he fet per altres espais. Vull fer propostes exclusives per a les necessitats del qui les encarrega, tenint en compte on han d’anar i l’objectiu que tenen.