Maurici Fargas va treballar durant més de 40 anys al sector industrial, concretament a l’empresa Magneti Marelli, a Santpedor. L’any 2011 es va jubilar i, amb “ganes de fer coses”, un any després s’incorporava com a alumne a FUB+GRAN, el programa universitari per a majors de 55 anys, una iniciativa de l’àrea de formació continua de la institució universitària per fer arribar la formació a persones grans amb ganes d’aprendre i de continuar actives. Maurici Fargas forma part de la primera promoció de FUB+GRAN des que va començar i actualment s’encarrega també de la coordinació de la coral que han format un grup de persones vinculades a aquest programa.

  • Com coneixeu el programa FUB+GRAN?

Un cop vaig deixar de treballar tenia clar que volia continuar fent coses, com per exemple estudiar per mantenir l’anglès. Vaig saber que la FUB preparava algun tipus de formació sobre economia amb en David Sanclimens, però no es va acabar concretant. Un any a sobre vaig saber que es posava en marxa el programa FUB+GRAN i m’hi vaig apuntar. Va ser un primer any de descobriment, perquè jo venia del camp tècnic i els continguts incloïen matèries com la història, la filosofia o la intel·ligència emocional.

  • Tothom que participa al programa diu que enganxa. Per què?

Jo crec que les 20 persones que vàrem començar i les 90 que som ara en conjunt tenim en comú la necessitat i les ganes de voler saber més i de continuar aprenent. A FUB+GRAN tenim l’oportunitat de conèixer un entorn diferent al nostre i de compartir experiències amb persones que venim de sectors molt diferents. Quan estem tots junts, cadascú aporta la seva experiència particular i això funciona. Això fa que les classes siguin molt obertes i que el professorat s’hagi hagut d’adaptar a les nostres intervencions, que acaben enriquint els continguts. A més, les activitats i sortides que fem són molt engrescadores. Ara ja no sortim només en funció de les activitats del programa i si tenim interès en visitar algun lloc, ens organitzem nosaltres mateixos i hi anem.

  • Us heu convertit en els principals dinamitzadors del programa?

Sí, aquesta és una altra de les coses que té d’especial FUB+GRAN, que la universitat ens dóna facilitats per participar en el disseny dels blocs formatius del curs, de manera que els continguts s’adapten als nostres interessos. Per al curs que ve hem fet propostes per tractar temes com les dones filòsofes i científiques, el cinema, l’art o l’economia circular. Altres programes per a gent gran, com les Aules d’Extensió Universitària o les activitats del Casal de la Gent Gran, són diferents perquè són programes preestablerts i sense cap itinerari formatiu darrere.

  • I la Coral? Com és que decidiu posar-la en marxa?

Durant el curs 2016-2017, el programa va incloure un bloc dedicat a la música que vem fer amb Celeste Alías i Rosa Maria Ortega. Va ser iniciativa d’elles dues sumar-nos a la celebració de les Festes de la Llum, que aquell any administrava UManresa-FUB, organitzant un concert a la Seu, amb la coral de les Escodines i la Coral Font del Fil. Aquí va néixer la coral i des de llavors hem continuat. Ara ja som 38 persones, que ens trobem tots els dijous per assajar. Ens falta aprendre molt, però seguim i des d’aquell primer concert fins al proper Nadal ja haurem fet fins a una dotzena d’actuacions. A més de la Coral també fem un cinefòrum i tenim un club de lectura, així diversifiquem.

  • Per què aprendre més enllà dels 55?

Quan et fas gran has de procurar continuar estant actiu i una manera de fer-ho és aprenent. Hi ha molta gent amb aquesta inquietud, amb voluntat de mantenir l’activitat mental. Hem de fer que les neurones estiguin actives! Per tenir una bona salut, ens hem de cuidar i mantenir espais personals. Hi ha persones que quan deixen de treballar i es jubilen, aturen l’activitat en sec i després tenen problemes de falta de motivació. A nosaltres això no ens passa. Tenim una agenda plena d’activitats. Som gent que venim de sectors molt diferents, però que compartim aficions i que hem establert uns lligams que fan que ens trobem més enllà de les activitats del programa. Ens hem convertit en una gran família!