Laura Llobet Ribas va enviar un currículum a la Fundació Universitària del Bages l’estiu del 2015 “per provar sort” amb la intenció de poder treballar més a prop de casa. I ho va fer just en el moment que la institució va necessitar una persona amb el seu perfil, així que el mes de novembre deixava la feina que tenia a la UOC i s’incorporava a UManresa per portar la secretaria de Facultats i aspectes de Qualitat, en els quals està especialitzada. Des de l’octubre de l’any 2020 és la coordinadora de la Unitat de Qualitat, una feina de la qual li agrada la seva transversalitat i a la qual s’ha entossudit a donar més visibilitat.
- Et vas formar en Ciències Polítiques. Per què?
Quan feia Batxillerat no tenia massa clar què volia estudiar. D’entrada, em decantava per alguna cosa relacionada amb les ciències de la salut, però després de visitar el Saló de l’Ensenyament vaig fer un gir total i em vaig decantar per les Ciències Polítiques i de l’Administració. Vaig pensar que eren uns estudis molt transversals i que m’obririen més portes al món laboral. Una vegada completat el Grau vaig decidir ampliar la meva formació amb un Màster de Participació i Polítiques Locals. La carrera em va agradar, però si ara pogués tornar a escollir, no la faria. Potser ara faria Psicologia. Als 18 anys encara no has viscut prou per decidir el teu futur. Malgrat tot, estic contenta d’haver-la fet perquè m’ha portat on sóc ara.
- Quina va ser la teva trajectòria abans d’arribar a UManresa?
Vaig estudiar el Màster amb l’objectiu d’entrar a treballar a l’Administració Pública. Vaig fer diferents feines en plans d’ocupació en ajuntaments com el de Manresa i Artés, però va arribar la crisi i les administracions públiques van deixar de convocar places. Per això vaig decidir canviar de sector. Vaig trobar feina a la UOC, a la seu central de Barcelona. Vaig començar-hi fent substitucions de maternitat a l’Àrea de Planificació i Qualitat. Ho vaig anar aprenent tot sobre la marxa, perquè en aquell moment no hi havia cap formació específica en aquest àmbit. Va ser així com vaig descobrir que la Qualitat m’agradava realment i em motivava.
- Com i quan t’incorpores a UManresa?
La feina a la UOC m’agradava molt. L’únic inconvenient era que m’havia de desplaçar cada dia a Barcelona. Vaig pensar que treballar al costat de casa estaria bé i vaig enviar el meu currículum a UManresa sense que hi hagués cap plaça convocada, per provar sort. Això va ser al juliol i el mes de novembre m’incorporava a la institució.
- Quina ha estat la teva trajectòria a la institució?
Vaig començar fent tasques de secretaria de facultats, que combinava amb la qualitat. De fet, en aquell moment, el 30% de les meves tasques ja tenien a veure amb l’àrea de qualitat: feia acreditacions de professorat i tasques de seguiment d’indicadors, entre d’altres, mentre donava suport als deganats en la part més administrativa i de gestió. L’octubre de l’any 2020 assumeixo la coordinació de l’àrea de Qualitat, que és el que realment m’agrada, però mentre combinava les dues funcions, vaig gaudir de totes les tasques. Per millorar la meva formació en l’àmbit de la Qualitat, he cursat el Màster de la UOC en Avaluació i Gestió de la Qualitat a l’Ensenyament Superior, un títol que m’acredita per a la feina que estic fent a la institució.
- La feina que feu a l’Àrea de Qualitat és poc visible?
Sí, té poca visibilitat. És la feina bruta del dia a dia de les titulacions i no llueix. Treballem amb indicadors, amb taxes, enquestes de satisfacció, en el seguiment del funcionament d’un títol des de la seva creació fins al seu dia a dia, fem seguiments i informes per a les agències avaluadores i les acreditacions. Cada acreditació, el procés de validació i certificació de la qualitat d’un títol, que fa una agència externa, s’ha de fer cada sis anys tant pel que fa a Graus com a Màsters. És un procés complex, que posa la lupa a la universitat des de fora, des del pla d’estudis, la formació dels docents, les instal·lacions o el sistema intern de qualitat.
- Aquest és el gruix principal de la feina que feu a Qualitat?
Sí, el creixement exponencial de la institució n’ha multiplicat els processos d’acreditació. En els primers quatre anys de feina, només vam fer un procés d’acreditació. En els darrers tres n’hem fet set, tant d’acreditacions com de modificacions de memòries, com per exemple, l’adaptació a la semipresencialitat del Grau en Podologia. De moment, l’àrea ha anat creixent i guanyant pes per adaptar-se a les necessitats de la institució, però si continuem treballant a aquest ritme, ens faltaran mans!
- Què és el que t’agrada de la Qualitat?
El que m’agrada és poder participar en l’elaboració d’un grau partint de zero. Tens molts detalls del que serà el títol i aprens moltes coses. A més, és una feina que em permet estar en contacte amb molts departaments de la universitat i interactuar amb moltes persones que hi treballen.
- Hi ha prou consciència a la institució de la importància de la Qualitat?
El nostre objectiu finalista és generar una cultura de la qualitat a tots els nivells de la universitat. De fet, en un món utòpic, ens encantaria que totes les persones de la institució sabessin què és el Sistema de Gestió Intern de Qualitat.
- Com és per a tu treballar a la UManresa – FUB?
Treballar en l’àmbit universitari, per a mi, és un privilegi, sobretot pels valors que impregna, per la feina que fa la universitat al territori i també per totes les persones que la integren. Un altre dels avantatges de treballar en aquesta institució són les perspectives de futur i de creixement constant que ofereix.
- Què t’agrada fer quan ets fora de la feina?
M’agrada molt fer esport, anar al gimnàs, fer escapades a la natura amb la meva gossa, llegir i passar estones amb els meus nebots.