Helena González Casals és psicòloga de professió. Després de moltes feines temporals, entre les quals va fer de professora d’anglès, va tenir l’oportunitat d’incorporar-se a la UManresa el juny de l’any 2019, quan es va posar en marxa el projecte DESKcohort, una ambiciosa iniciativa liderada per la Universitat amb l’objectiu d’analitzar i fer un seguiment dels hàbits de salut dels joves de la Catalunya Central. Ara, a més de treballar en aquest projecte, és la responsable del programa Universitat Saludable, un programa que vol animar tota la comunitat universitària a adoptar uns hàbits de vida saludables. Quan es vol relaxar, busqueu-la a la muntanya, llegint o fent pastissos.
- Per què la psicologia?
Perquè sempre m’ha fascinat la ment humana, les persones, com pensem, com interactuem… Sempre he sentit vocació cap al món de la salut, per ajudar les persones. Quan em vaig decidir per estudiar Psicologia vaig pensar que acabaria treballant en l’àmbit clínic, però mentre anava avançant en els estudis vaig descobrir altres àmbits de la professió, com la psicologia comunitària i preventiva. Precisament aquest interès va ser el que va fer que l’Albert Espelt, que era professor meu a la UAB, pensés en mi per incorporar-me a UManresa coincidint amb la posada en marxa del projecte DESKcohort.
- Què és el DESKcohort?
El DESKcohort és un projecte liderat per UManresa que neix amb la voluntat de convertir-se en una eina, un observatori, per recollir dades sobre els hàbits de salut i fer treball de prevenció entre els joves de la Catalunya Central. És un projecte que compta amb el suport de la Direcció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Departament d’Educació. També hi col·laboren altres entitats, com l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el Consorci de Recerca Biomèdica en Xarxa d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i el Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT).
- Quan t’hi incorpores, quin és l’encàrrec que reps?
En un primer moment se m’encarrega que faci la coordinació del treball de camp, bàsicament de la recollida de dades als instituts de la Catalunya Central. Aquest és un projecte que permet connectar el món universitari amb els instituts i a partir d’aquests contactes estan sorgint altres col·laboracions en l’àmbit de la salut i els joves. Ara, amb la segona onada en marxa, coordino les persones que fan el treball de camp del projecte i a més, per l’èxit del projecte, treballo també en altres accions d’anàlisi de dades i en la publicació d’articles a partir de les dades que anem obtenint.
- Ha començat a donar resultats, el DESKcohort?
Sí, ja hi ha indicis que alguna cosa s’ha mogut. Ho hem notat, per exemple, perquè els referents de benestar emocional dels Centres d’Atenció Primària ens demanen dades que hem recollit sobre els joves i adolescents. Eren dades que fins ara no tenien i que els poden ser molt útils. L’Agència de Salut Pública també està fent ús d’aquestes dades i els instituts ens han començat a contactar per fer accions de salut als seus centres. Hem detectat molt interès dels centres després d’aquestes dues primeres onades. En la primera vam recollir dades de 7.300 joves i en la segona hem fet fins a 9.500 enquestes amb molt bona predisposició tant dels instituts com dels joves que hi participen. A tot això hi hem de sumar tota l’activitat que fem de recerca i divulgació de les dades que hem anat obtenint.
- Esteu satisfets de la feina feta fins ara?
Sí, perquè veiem que la tasca que hem fet és de molta utilitat per a moltes persones, institucions i agents diferents que intervenen en la salut dels joves. Ens agrada explicar que no tenim cap afany de recollir només dades, que volem que aquestes estiguin a l’abast de tothom i que serveixin. Per això, ens agrada anar-les a explicar a cada centre, per agrair-los la seva col·laboració i fer-los un retorn personalitzat. També les fem arribar a les institucions, als agents i a experts que treballen en salut pública. M’agradaria que l’esperit del projecte continuï així, que se’n facin noves onades per veure com evolucionen les conductes dels joves i comprovar si les accions que impulsen les institucions a partir de les dades i la informació que els anem facilitant, són eficaces o no, però ens falta encara una mica de recorregut per comprovar-ho. De moment, crec que anem pel bon camí. Ara ja som una trentena les persones que hi estem implicades, des del treball de camp, fins als investigadors que fan i publiquen articles a partir de les dades. Fins ara ja hem publicat cinc articles científics, en tenim tres o quatre més en vies de publicació i hem presentat dades en diferents congressos i jornades sobre salut pública.
- A més del DESKcohort, també fas docència?
Sí, faig l’assignatura de Fisioteràpia Comunitària al Grau en Fisioteràpia i aquest curs m’estrenaré com a docent al nou Màster Universitari en Salut i Comunitat, en el qual impartiré una assignatura d’Epidemiologia. M’agrada fer de docent per les dinàmiques que sorgeixen en el treball a l’aula.
- I per postres, des del curs passat, assumeixes l’encàrrec de treballar per una comunitat universitària més saludable…
Sí, des del curs 21-22 sóc la responsable del programa Universitat Saludable. Era una oportunitat per donar coherència a un altre projecte intern que vam posar en marxa, el DESK-Uni, una iniciativa sorgida arran del DESKcohort per conèixer els hàbits de salut de la comunitat universitària. Les dades que en vam obtenir són una molt bona eina interna a partir de la qual treballar. Fins ara, el programa Universitat Saludable consistia en tot un seguit d’intervencions puntuals i derivades d’interpretacions i no de dades. La idea és que el programa consisteixi en un pla d’acció a partir de dades i que tingui una continuïtat en el temps. L’objectiu és treballar en la promoció i en prevenció de la salut amb tota la comunitat universitària. Malgrat que encara estem analitzant les dades obtingudes de la primera enquesta, ja tenim clar alguns àmbits en els quals cal intervenir per millorar: en el cas dels estudiants, en temes de prevenció tant pel que fa a consum de substàncies, sexualitat o salut mental, i en el cas de professorat i treballadors de la Universitat, hem de treballar en la reducció del sedentarisme.
- Com és per tu treballar a UManresa?
A UManresa hi ha un entorn laboral molt familiar i proper i jo això ho agraeixo molt perquè em permet veure la part més humana de les persones amb les quals treballes. Això em va impressionar molt quan hi vaig començar a treballar.
- Quins són els teus reptes professionals?
M’agrada molt combinar docència i recerca. És un equilibri que crec que ens fa millors docents. Per proximitat, com que sóc de Manresa de sempre, i perquè el projecte en el qual treballo m’agrada molt, m’agradaria continuar fent la feina que faig, poder veure evolucionar el projecte DESKcohort i impulsar el programa Universitat Saludabe.
- Què t’agrada fer quan surts de la feina?
Soc molt de muntanya, de passar temps amb els amics i de llegir. Els llibres que més m’agraden són els de fantasia. Però també m’agrada molt la pastisseria i justament ara estic fent un curs a la Joviat per aprendre’n més.